Kommentar till ”Massiv utbildning i hemtjänsten kan hejda smittan”

Krisen med covid-19 pandemin sätter sjukvården och den kommunala vård och omsorgen på svåra prov. Samtidigt visar den också vilken handlingskraft och initiativrikedom det finns bland vårdens medarbetare i krissituationer när allt inte är som vanligt.

Detta har varit möjligt därför att Sverige valt en väg där expertmyndigheter som Folkhälsomyndigheten ger riktlinjer och råd istället för att politiker kommer med förbud som ofta saknar vetenskapligt underlag.

Sjukvårdens medarbetare har fått förtroende att baserat på sin professionella kunskap hitta nya lösningar som möter samhällets behov. Vi har mycket att lära av detta när vi skapar morgondagens sjukvård.

Samtidigt visar covid-19 också på de svagheter som finns när det gäller att skydda och ta hand om sköra äldre personer i samhället. Ingalill Rahm Hallberg belyser detta på ett tydligt sätt i sin insändare i Dagens Nyheter. Hon lyfter i den också det stora behovet av en bättre samverkan mellan regional och kommunal vård för att utveckla vården för de äldre i vårt samhälle.

Jan Nilsson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s